motor en snelheidsregelaar

In de jaren ’80 van de vorige eeuw werden bijna alle modelauto’s voorzien van dezelfde motor: de Mabuchi 540. Deze onverwoestbare gelijkstroommotor met koolborstels wordt allang niet meer gebruikt om wedstrijden¬† te racen, maar de afmetingen van de huidige motoren zijn nog steeds hetzelfde.

De moderne motoren van vandaag zijn zogenaamde “brushless” motoren. De naam zegt het al, er zitten geen koolborstels meer in, wat het verslijt tot minimum beperkt. Je motor wordt aagesloten met 3 draden, dit in tegestelling tot de 2 draden van vroeger. Natuurlijk moet je snelheisregelaar (zie beneden) dit ook ondersteunen. Als laatste moet er een sensorkabel worden aangesloten. Dit is een meeraderige dunne kabel tussen snelheidsregelaar en motor die zorgt voor de fijnaansturing van de motor.

Des te minder wikkelingen een motor heeft, des te meer vermogen. Meer vermogen maakt het rijden ook moeilijker, dus er is ergens een kantelpunt waar je de meeste rondjes maakt. Dit verschilt van persoon tot persoon en van auto tot auto. Op de baan bij ERC Swalmen heeft de snelst bruikbare motor 5T (wikkelingen).

Volgens de “officiele 1/12 regels” zijn klasses voor 3 type motoren: 17.5T (stock), 13.5T (stock) en 6.5T (modified), waar de laatste de snelste is. Maar bij ERC Swalmen doen we niet moeilijk, sneller mag ook (als je denkt de auto in de baan te kunnen houden). De meesten rijden met een 6.5T motor, en dan wel een speciale 1S variant: meer toeren, minder kracht

Veelgebruikte motoren zijn van Hobbywing, Muchmore en SMC. Maar er zijn veel goede 1S motoren op de markt.

Hobbywing Xerun 6.5T 1S

Muchmore Fleta 6.5T 1S

Reedy Sonic 540-M4 6.5T 1S

Ruddog RP541 6.5T 1S

De motor wordt aangestuurd door een snelheidregelaar. Een veelgebruikte afkorting is ESC (electronic speed control). Deze bouwsteen heeft als input de 3.7V spanning van de accu. Via de zender/ontvanger wordt er een stuursignaal gegeven aan de ESC hoeveel vermogen er afgegeven moet worden aan de brushless motor. Dit gebeurd via de boven beschreven 3 draden en de sensorkabel.

Door de lage boordspanning van 3.7V (1 LiPo cell) zijn slechts een beperkt aantal regelaars geschikt voor 1/12 racen. Dit zijn speciale 1S (1-cell) modellen. De ontvanger werkt echter op een hogere spanning van minimaal 4.8V. De meeste 1S snelheidsregelaars zijn voorzien van een zogenaamde “booster” om de spanning die aan ontvanger en stuurservo geleverd wordt te verhogen.

Ondanks dat het aantal verkrijgbare 1S regelaars beperkt is, is er voldoende keuze. Veelgebruikt zijn de bekende merken Hobbywing, Orca, Muchmore en SkyRC

Hobbywing Xerun XR10 Pro 1S

Muchmore Fleta V2 1S

ORCA OE1 1S Mk2

SkyRC Toro 1s

Scroll to Top