accu en lader

In de 1/12 wereld wordt nog maar met 1 type accu gereden, de LiPo 1S hardcase. 1S betekent 1-cell Lithium Polymeer, wat neerkomt op 3.7V. Het vermogen van de accu word uitgedrukt in mAh, een minimum van 5000mAh is vereist om een race van 8 minuten aan te kunnen.

Bij aanschaf wel even opletten welke connectors (bullets) er opzitten: van 4mm of van 5mm, en of de plus en de min op dezelfde plaats zitten. Je wil natuurlijk geen 2 soorten accu ‘s mixen. Dat leidt uiteindelijk altijd tot tranen…..

Componenten als stuurservo en ontvanger hebben een hogere spanning nodig. In de snelheidsregelaar (ook van het type 1S), zit een schakeling (BEC) die een hogere spanning aan ontvanger en servo levert. Er zijn mogelijkheden om dit met een 2S mini-accu te doen, maar dat wil niemand.

De accu’s moeten natuurlijk ook geladen worden. Dit wordt gedaan met snelladers (minimaal 5A) met en LiPo mogelijkheid. Het laadproces van LiPo accu’s is totaal anders dan die van (ouderwetse) NiCd of NiMH accu’s, dus er moet geladen worden met een LiPo lader. LiPo’s met meer dan 1S moeten ook gebalanceerd worden (laders kunnen dit), maar gelukkig heeft de 1S hier geen last van.

Sommige laders hebben een ingebouwde voeding een werken dus gewoon op 220V. Maar er zijn ook laders die op 12V gelijkspanning werken, hiervoor is een aparte voedig nodig.

LiPo 1s 3.7V hardcase

acculader SkyRC

voeding 12V MuchMore

Scroll to Top