Geschiedenis

Eind jaren 70, begin jaren 80, kwamen de eerste Radiografisch bestuurbare modellen op de markt. Bootjes, vliegtuigen en auto's ging als warme broodjes over de toonbank. Voor velen was het op-en-neer rijden op straat met hun modelauto niet zaligmakend genoeg, dus gauw genoeg werden de eerste verenigingen voor R/C auto racen opgericht.

In Swalmen werd in 1981 Electro Racing Club Swalmen opgericht. Afgekort ERC Swalmen. De eerste baan was gevestigd in de Harmoniezaal van Swalmen. Er werd gereden met electro auto's schaal 1:12. Op dat moment was dat voor electro auto's de meest gangbare schaal. Toch is de opzet van een auto uit 1980 nauwelijks verschillend van een exemplaar uit de 21ste eeuw.

 

Jeroen en Charles rijden al meer dan 35 jaar samen bij ERC Swalmen. Zelfde foto, zelfde jongens, maar dan in 1981 en 2016.

In januari 1986 verhuisde ERC Swalmen naar een nieuwe lokatie: de zolder van "het Zwaantje" in Swalmen. Kort daarna doet zich een mogelijkheid voor waar elke vereniging van smult: een eigen home. Achter "café 't Spick" in Beesel stond een oude loods leeg. Die mocht ERC Swalmen exclusief huren, om er vervolgens een vast circuit op aan te leggen. 5 jaar later sloeg het noodlot toe. Een brand verwoeste de café. Deze werd vervolgens inclusief loods verkocht: weg eigen accomodatie.

Om de club bij elkaar te houden werd tijdelijk bij één van de leden (bedankt Math) in een grote schuur gereden. Niet ideaal, maar nood breekt wetten. Het was een koude winter in ieder geval..

In 1994 werd de intrek genomen in de volgende accomodatie: "de Robijn", wederom in Swalmen. De afmetingen van deze zaal maakte de mooiste baan tot nu toe mogelijk. Vele rijders wisten de weg naar de Robijn te vinden.

 Graupner FF12E (1981) Corally SP12X (2006)

Modellen uit 1981 en 2006. In die jaren is al het zware, lompe ijzer vervangen door koolstof, titanium en aluminum legeringen, zoals Coral.

De laatste stap in het nomadenbestaan is de verhuizing naar het gemeenschapshuis van Boukoul, "de Kamp" genaamd. De oppervlakte van het circuit mag dan wel een paar vierkante meter minder zijn als die van "de Robijn", maar deze accomodatie heeft vele voordelen. De huurprijs is lager, er is geen beheerder die de leden van de ERC constant op de vingers zit te kijken, de sleuteltafels mogen op hun plaats blijven staan, de sleuteltafels kunnen een lichte beschadiging verdragen, etc, etc.

Het tellen van de rondjes was jarenlang handwerk. Pas rond 2003 kwam hier verandering in, toen kwam ook ERC Swalmen is in het bezit van een eigen AMB tel-installatie. Deze installaties worden overal ter wereld gebruikt voor de rondetelling van races, of het nu schaal 1:12 modelracen of Formule 1 is.

Van de vele clubs die er begin jaren 80 in Nederland waren zijn er nog maar weinig over. ERC Swalmen is hier een positieve uitzondering op. Hoe zou dat toch komen....