Alleskunner

 

Elke donderdagavond sterke verhalen over wie nu het handigst, vindingrijkst en de slimste is. Het werd maar eens tijd dat daar definitief een uitsluitsel over zou komen. Wie is dé Alleskunner van ERC? Een mooie mogelijkheid om dit op dit 40-jarige clubjubileum eens te beslissen.

De organisatie had een spel in elkaar geflanst over 12 rondes. Waarbij elke ronde 1 van de 13 deelnemers afviel. Paul was als quizmaster uitgesloten van deelname, want anders was hij de alleskunner wel geworden 😊.

Behalve voor de eeuwige roem werd er gestreden om de enige echte "dé Alleskunner van 40 jaar ERC Swalmen" bokaal.

 


 

 

 

 

 


Ronde 1: geschiedenis van 40 jaar ERC en 1/12 RC auto’s

Het spel was in een waar/niet waar vorm gegoten. Zodra en vraag gesteld werd er afgeteld, 3-2-1, en sprong je naar links of rechts voor waar of niet waar. Had je de vraag goed, dan was je save. Voor 2 personen was het best lastig. Joos en Jeroen (die is al HEEL lang lid is) hadden alle vragen fout of toevallig beiden goed. Het kwam dus neer op een shootout. Hoeveel wikkeling had een Parma Renault motor. Jeroen zat er met 27T wel flinks langs, maar Joos was met 16T nog verder verwijderd van het goede antwoord (35T). Helaas voor Joos was hij de eerste afvaller.

 

 

Ronde 2: zeg eens AAA

Iedereen moest 1 voor 1 zolang mogelijk AAA zeggen. Diegene die het kortste kan, valt af.
Door loting werd de volgorde bepaald, en Charles was de lul, want hij moest beginnen. Vanaf het begint gaf hij teveel gas, en kwam niet verder dan 16 seconden. Anderen hadden goed afgekeken en kwamen verder, waarbij Speng zelfs de 32 seconden aantikte. Bij zijn poging raakte Marcel in een lachbui, en kwam niet verder dan 8 seconden. Hij wilden de aangeboden herkansing ook niet aannemen en vond zelf ook dat hij de zwakste schakel was bij “zeg eens AAA”. Afvaller 2: Marcel.

Jeroen tijdens z'n poging "zeg eens AAA"

 

Ronde 3: pingpongballetje hooghouden

Ook deze rond werd achterelkaar gespeeld. Tim was uitgeloot om te beginnen en tikte op een degelijke manier het balletje 21 keer naar boven. Als 6e was Charles aan de beurt, en presteerde een schamele 8 keer. Als 1 na laatste was de Sheriff aan de beurt. Hoewel het spannend was kon hij na 9 keer het balletje wegslaan en was veilig. Davy maakte als laatste geen fout en dus was Charles de 3e afvaller.

 

Ronde 4: boodschappenlijstje

Quizmaster Paul liet 6 producten zien, gekost bij de AH, en ze waren niet in de aanbieding. Was is de totaalprijs van deze boodschappen. Wie er het verste vanaf zit ligt eruit. De totaalprijs van alle 6 producten was €15,20. Remco doet schijnbaar niet vaak de boodschappen, want met meer dan 21 euro zat hij er het verst vanaf en was afvaller nummer 4.

 

Ronde 5: 2 minuten tellen

Er werd van de overgebleven deelnemers verwacht dat ze de ogen dichthielden (er werd gecontroleerd door de afvallers), en dan de hand op de steken als je denkt dat er 2 minuten voorbij zijn. Onder het muzikaal genot van “les lacs du Connemara” met z’n wisselende ritmes (lastig tellen) stak Sheriff als eerste de hand op, na 1:27, 33 seconden te vroeg. Langzaam kwamen de rest van de handen ook omhoog, waarbij Marc het dichtste bij zat met 2:02. Na pas 2:37 kwam Tim’s hand omhoog. Da’s 37 seconden te laat, en daarbij lag Tim als 5e uit het spel.

 

Ronde 6: moer over draadstang draaien

Er waren nog 8 deelnemers over. Deze werden verdeeld over 2 groepen van 4. De beide verliezers zouden in een finale tegen elkaar spelen. De opdracht was simpel: zorg dat de moer naar de andere kant van de draadstand van 40 cm komt. Beide verliezers van de eerste ronde, Sheriff en Jeroen, gingen de finale met elkaar aan, maar Sheriff trok aan het kortste einde bij de ijzerwarenronde. Daarmee was hij afvaller nummer 6.

 

Ronde 7: internationale kennis

In deze ronde ging het om echte kennis. Vragen over verschillen landen werden gesteld, weer met de optie waar en nietwaar. De eerste vraag ging over de vlag van Argentinië, die het iedereen goed. De grote shifting kwam bij de vlag van Wales, het teken van de roebel en het eiland waar de Dodo leefde. De beslissende vraag  ging over het land met de minste vrouwen. “Vrouwenkenner” Jeroen had de link niet gelegd (of kende de vlag van Vaticaanstad niet), en moest in de kennisronde de Alleskunner verlaten.

 

Ronde 8: digitale Google rebus

Er werd een rebus hooggehouden, waarbij de antwoorden gegoogled mochten worden. “Hoe oud is Napoleon geworden?” (51) was niet voor iedereen gemakkelijk te vinden, want Davy was echt van 52 overtuigd (sterf- minus geboortejaar). De QR code bestond uit de tekst “hoeveel leden heeft ERC?” en was makkelijk (14), want iedereen was aanwezig. De 3e vraag was het romeinse getal LIV, oftewel 54. Oplossing van de rebus was 51+14-54=11. De Napoleonvraag had Davy toch teveel tijd gekost, want op hem na had iedereen de uitkomst 11 al bij Paul ingeleverd. Dus de slechtste puzzelaar was Davy, afvaller nummer 8.

 

Ronde 9: bekertoren

Het was intussen dag 2 van ons weekeind, en er waren nog 5 spelers in de strijd, Arno, Marc, René, Rob en Speng. Over 4 spellen was dus bekend wie zich dé Alleskunner van ERC mocht noemen.

Er moest een toren gemaakt worden van 6 bekers (onderste rij 3, middelste rij 2 en bovenop 1). Deze moest je 1 voor 1 op het tafeltje van de quizmaster halen, maar mochten niet aangeraakt worden. Verplaatsen moest met een ballon. Viel een beker (om) dan moest deze beker weer terug naar het beginpunt. Na het startschot gingen de 5 deelnemers hun torens bouwen, waarbij de precisie bij Speng opviel. Hij was dan ook het snelste klaar. Arno echter was té fanatiek en liet bekertjes vallen. Snel werd duidelijk dat hij die achterstand niet meer kon inhalen, en hiermee lag ook Arno uit het spel.

 

Ronde 10: RC auto parcours

Dit werd  niet verwacht. Want deze ronde ging over iets waar we ons elke donderdag mee bezighouden. RC racen. Echter, Paul had een stuntauto meegenomen (waar niemand ooit mee gereden had), dus dat was voor alle deelnemers even wennen. Met bierkratten en bierflessen werd een parcours uitgezet op het gras en de gladde vlonder. Verlichting was met zaklampen en telefoons. Na loting moest Marc het spits afbijten. Hij had zijn tijd van 1 minuut nog kunnen verkorten als hij voorlangs de krat was gereden i.p.v. achterlangs. Als 2e mocht Speng. Hij had gezien dat Marc op het slalomstuk te veel gas gaf, en deed dit halfgas. Daar zat een grote winst, Speng had maar 34 seconden nodig. Ook René bleef ruimschoots onder de minuut van Marc. Als laatste moest Rob. Hij wilde, nadat hij zich had vastgereden bij de 2e bierkrat, al opgeven. Maar aangemoedigd door de rest zette hij zelf zijn wagen weer recht en vervolgde zijn race. Rob was er heilig van overtuigd dat het einde verhaal voor hem was, totdat Paul vertelde dat hij een tijd van 57 seconden voor Rob geklokt had. Helaas Marc, jij bent de zwakste schakel.

 

Ronde 11: zoek je naam in de ballonnen

Paul had intussen met een paar afvallers een 30-tal ballonen opgeblazen en in een loungeruimte gepleurd. In 14 ballonnen zaten briefjes met namen van alle deelnemers. Heel simpel, zoek je eigen naam. Wie het laatst bij Paul was lag uit het spel. Oja, om het iets moeilijker te maken was je naam was in het Russische schrift geschreven. Natuurlijk mocht er eerst op een blad gespiekt worden hoe je voor- en achternaam er dan uitzien. Na het startschot was er een enorm geknal van de ballonnen, het leek wel vuurwerk. Na ongeveer 1 minuut kwamen 2 spelers door de deur gestormd met het briefje met hun eigen naam. En dat was niet Rob, die bij dezen nét de finale mistte. De finale ging gespeeld worden met Speng en René.

 

Ronde 12 / Finale: Jenga

De finale moest een echt duel van man tegen man zijn. En hoe kan dat beter dan met het spel Jenga. Speng had nog nooit van het spel gehoord. Maarja, je bent alleskunner of niet… In het begin werden de makkelijke/losse stenen weggespeeld. Toen René besloot om bovenop geen 3 maar telkens 1 steen per rij te hebben werd het snel lastiger. Niets was er meer los te wrikken zonder dat de toren omviel. Het tegendeel was echter waar, ze wisten telkens weer een steen los te maken en de beurt weer aan de tegenstander te geven. Retespannend, iedereen van de ERC was muisstil (geloof me, dan kan niet!!!).

v.l.n.r. René en Speng beginnen aan het spel. René weet nog een steentje los te pulken. Speng zoekt naar een geschikt steentje, maar slaagt hier niet meer in en verliest het spel.

Na meer dan een uur was het weer de beurt aan Speng. Ditmaal lukte echt niet meer en de toren viel om. En daarmee was de René de ALLESKUNNER van 40-jaar ERC.

René ontving van Paul de felicitaties en bijbehorende trofee in ERC kleuren in ontvang. Trots en blij met de titel en bokaal ging René er -nog- maar een biertje op drinken, net als de rest van ERC.

 

René -dé Alleskunner van ERC- mag trots zijn op zijn beker

 

Samenvatting van de afvallers:

Joos geschiedenis van 40 jaar ERC en 1/12 RC auto’s
Marcel zeg eens AAA
Charles pingpongballetje hooghouden
Remco boodschappenlijstje
Tim 2 minuten tellen
Sheriff moer over draadstang draaien
Jeroen internationale kennis
Davy digitale Google rebus
Arno bekertoren
Marc RC parcours
Rob zoek je naam in de ballonnen
Speng Jenga